воскресенье, 29 января 2023 г.

11 клас БІОЛОГІЯ І ЕКОЛОГІЯ Урок 30 січня

 

Урок 10.30

https://meet.google.com/hpd-vniq-bsr

Тема уроку: Властивості та характеристики екосистем.

Опрацювати § 33 с.115-118

Переглянь відео до уроку ЕКОСИСТЕМА

У зошиті накреслити схему Структура екосистеми

 

Самостійна робота на порівняння. Подібність й відмінність екосистем

Порівняйте в робочому зошиті за допомогою таблиці наземну й водну природні екосистеми. Зробіть висновок про причини подібності та відмінностей водних і наземних екосистем.

Ознака

Озеро

Широколистий ліс

Просторова структура

Видовий склад і структура

Екологічна структура (довжина ланцюгів живлення й розгалуженість трофічної мережі)

Біологічна продуктивність (середньорічна первинна продукція та біомаса)

Мінералізація решток

Саморегуляція

Стійкість у часі

 

 

Цікаві завдання   (Оберіть одне завдання на вибір і підготуйте відповідь)

Поміркуй!

Екосистемами є й біосфера, й окремий ліс, і окрема калюжа, й оброслий мохом пеньок, тобто як за розмірами, так і за складом екосистеми дуже різні. А чи різними вони будуть за функціонуванням? Що є спільного й відмінного у функціонуванні карпатського пралісу й пенька?

Біологія + Біорізноманіття. Мурашник як екосистема

У тайзі, соснових борах, густих листяних і змішаних лісах коричневі або сірі, округлі або гостроверхі мурашники є ознакою здорового лісу. Із майже 70 видів мурах, які мешкають на території України, найпоширенішими й найбільш корисними для лісу є мурахи з роду Formica, серед яких руда лісова мураха (Formica rufa). Чому мурашники є екосистемами?


Біологія + Біоспелеологія. Печерні екосистеми

До найвідоміших печер України належать Оптимістична печера в Тернопільській області як найдовша у світі гіпсова печера з довжиною ходів понад 260 км, Солдатська печера в Криму як найглибша печера України, Кришталева печера на Тернопільщині та печера Атлантида в Хмельницькій області як найгарніші печери. А які особливості й характеристики печерних екосистем?

Біологія + Географія. Екосистеми й біосфера

Вічнозелені дощові тропічні ліси визначають енергетичний потенціал планети, оскільки мають найбільшу біомасу продуцентів і первинну продукцію. Загальною особливістю тропічного дощового лісу є надзвичайно велике розмаїття видів рослин і тварин. Де розташовані ці ліси? Які особливості функціонування та значення для біосфери?

Комментариев нет:

Отправить комментарий