среда, 30 марта 2022 г.

11 клас БІОЛОГІЯ І ЕКОЛОГІЯ Урок 31.03.22 Четвер

 

Тема уроку: Антропічний вплив на атмосферу, гідросферу, грунти. Наслідки забруднення атмосферного повітря та його охорона.Причини порушення якості природних вод, дефіцит водних ресурсів, принципи оцінки екологічного стану водойм. Охорона водойм. Необхідність охорони ґрунтів. 

Опрацювати § 43, 44, 45.

Переглянь відео за посиланням:

АНТРОПІЧНИЙ ВПЛИВ НААТМОСФЕРУ.

АНТРОПІЧНИЙ ВПЛИВ НАГІДРОСФЕРУ.

АНТРОПІЧНИЙ ВПЛИВ НА ГРУНТИ.

Письмово виконати завдання (будь-яке ОДНЕ ЗАВДАННЯ на власний вибір; фото виконаного завдання надіслати на kovalevskayana1991@gmail.com)

 

Завдання 1. Самостійна робота з таблицею. Змінні складники повітря й забруднення атмосфери

Заповніть таблицю та визначте екологічне значення змінних складників частин повітря в умовах забруднення атмосфери. Сформулюйте висновок про наслідки змін хімічного складу повітря.

Назва

Джерело

Екологічне значення

Вуглекислий газ

Вуглеводні

Сульфур(IV) оксид

Нітроген(IV) оксид

Тропосферний озон

Метан

Завдання 2. Біологія + Поезія. Смог



У Ліни Костенко є рядки:

В Лос-Анжелесі пальми синтетичні

уже вростають коренем в асфальт.

Там смог навис, і сонце тяжко гріє,

потік машин тісніший череди...

У науці виокремлюють три види смогу: крижаний (аляскового типу), вологий (лондонського типу) та сухий, або фотохімічний (лос-анджелеського типу). Визначте причини та наслідки смогу, від якого потерпають великі міста усього світу.

Завдання 3. Біологія + Сталий розвиток. Медицина та економіка



За оцінками ВООЗ, близько 7 млн людей щороку помирають внаслідок дії забрудненої атмосфери на легені й серцево-судинну систему. Існують економічно доступні стратегії зі зменшення викидів у транспортному, енергетичному, сільськогосподарському, житловому секторах та сфері утилізації відходів. Назвіть захворювання, що їх спричиняє забруднене повітря. Наведіть приклади стратегій для зменшення викидів.

Завдання 4. Екологічні проблеми гідросфери

За допомогою таблиці визначте сутність та причини найпоширеніших екологічних проблем щодо гідросфери.

Назва

Сутність

Причини

Дефіцит питної води

Цвітіння води

Евтрофікація водойм

Стічні води

Забруднення через розливи нафти

Завдання 5. Біологія + Географія. Велика тихоокеанська сміттєва пляма



 

Це найбільше скупчення антропогенного сміття, розташоване у північній частині Тихого океану. На цій ділянці сконцентровано надзвичайно щільні масиви пластику, рибальських сіток, канатів та інших відходів, занесених течіями. За оцінками вчених, на цей час маса сміття становить понад 3,5 млн тонн, а площа плями - понад 1 млн км2. Чому з'явився цей «острів сміття»? Якої шкоди завдає ця пляма морським екосистемам?

Завдання 6. Біологія + Медицина. Хвороба Мінамати



Упродовж сотень років рибаки селища Мінамата займалися промислом риби, креветок, крабів, морського окуня та ін. Морепродукти були для них основним джерелом їжі. Але на початку ХХ ст. компанія Chisso побудувала на околицях невеликий хімічний завод. Відтоді й починається історія виникнення захворювання, що на сьогодні входить до усіх медичних довідників під назвою «хвороба Мінамати». Що стало причиною цієї хвороби? У чому суть кумулятивного ефекту, основою якого є закон концентрування речовин у ланцюгах живлення? Висловіть судження щодо наслідків забруднення гідросфери для живих організмів і людини зокрема.

Завдання 7. Екологічні проблеми літосфери

За допомогою таблиці визначте сутність та причини найпоширеніших екологічних проблем літосфери.

Назва

Сутність

Причини

Деградація ґрунтів

Ерозія ґрунтів

Забруднення важкими металами

Радіоактивне забруднення

Засолення ґрунтів

Завдання 8. Біологія + Екологія. ЧАЕС і ґрунти України



Рудий ліс у Чорнобильській зоні відчуження

Після аварії на ЧАЕС радіонуклідами забруднено понад 4,6 млн гектарів земель 12 областей України (іл. 81). Найбільш забрудненими залишаються лісові ґрунти, а ліси є найбільш критичними екосистемами з погляду надходження таких радіонуклідів, як Цезій-137 і Стронцій-90 по трофічних ланцюжках до людини. Що таке радіонукліди? Чому в наш час найбільшу небезпеку становлять ізотопи Цезію і Стронцію? Чому саме в лісових ґрунтах ступінь радіоактивного забруднення є найбільшим?

Комментариев нет:

Отправить комментарий