Тема уроку: Основні функції білків. Ферменти, їхня роль у клітині.
Опрацювати параграф 3, с.15-19; параграф 6, с.32-35
Переглянути відео за посиланням
Записати у зошит функції білків:
Функції білків.
1. Будівельна (структурна) – Основний будівний
матеріал клітини: мембран, органоїдів (калоген, кератин).
2. Захисна – Білки-антитіла здатні «розпізнавати» і
знешкоджувати хвороботворні мікроорганізми. Білки ядра – гістони захищають
молекули ДНК від ушкоджень. Білкові фактори згортання крові захищають організм
від крововтрат (фібриноген).
3. Регуляторна (гуморальна, гормональна) – Поряд із
нервовою системою гормони білкової природи керують роботою різних органів і
всього організму через систему хімічних реакцій (інсулін, глюкагон).
4. Сигнальна – Окремі білки клітинних мембран
здійснюють прийом сигналів і передачу їх всередину клітини (глікопротеїни).
5. Скорочувальна (рухова) – Усі види рухів
виробляються особливими видами скорочувальних білків (актин, міозин).
6. Транспортна – Транспортні білки крові переносять
кисень та органічні речовини (гемоглобін).
7. Енергетична – При окисненні
8. Рецепторна-Багато білків на поверхні плазматичної
мембрани клітин здатні пізнавати молекули певної структури. Білкові рецептори
на поверхні клітин імунної системи здатні пізнавати чужорідний антиген і
запускати реакцію його знищення.
9. Резервна - Деякі білки відкладаються про запас і
слугують запасом поживних речовин для організу (яйцеклітини тварин ендосперм у
рослин).
10. Ферментативна (біокаталіз) – Ферменти забезпечують
перебіг хімічних реакцій у клітині за низьких температур, невисокого тиску і
дуже малих концентрації (каталаза, пепсин).
Комментариев нет:
Отправить комментарий