вторник, 21 сентября 2021 г.

9 клас БІОЛОГІЯ Урок 21 вересня

 Тема уроку: Основні функції білків. Ферменти, їхня роль у клітині.

Опрацювати параграф 3, с.15-19; параграф 6, с.32-35

Переглянути відео за посиланням

Білки

Ферменти

Записати у зошит функції білків:

Функції білків.

1.  Будівельна (структурна) – Основний будівний матеріал клітини: мембран, органоїдів (калоген, кератин).

2. Захисна – Білки-антитіла здатні «розпізнавати» і знешкоджувати хвороботворні мікроорганізми. Білки ядра – гістони захищають молекули ДНК від ушкоджень. Білкові фактори згортання крові захищають організм від крововтрат (фібриноген).

3. Регуляторна (гуморальна, гормональна) – Поряд із нервовою системою гормони білкової природи керують роботою різних органів і всього організму через систему хімічних реакцій (інсулін, глюкагон).

4. Сигнальна – Окремі білки клітинних мембран здійснюють прийом сигналів і передачу їх всередину клітини (глікопротеїни).

5. Скорочувальна (рухова) – Усі види рухів виробляються особливими видами скорочувальних білків (актин, міозин).

6. Транспортна – Транспортні білки крові переносять кисень та органічні речовини (гемоглобін).

7. Енергетична – При окисненні 1 г білка вивільняється 17,2 кДж

8. Рецепторна-Багато білків на поверхні плазматичної мембрани клітин здатні пізнавати молекули певної структури. Білкові рецептори на поверхні клітин імунної системи здатні пізнавати чужорідний антиген і запускати реакцію його знищення.

9. Резервна - Деякі білки відкладаються про запас і слугують запасом поживних речовин для організу (яйцеклітини тварин ендосперм у рослин).

10. Ферментативна (біокаталіз) – Ферменти забезпечують перебіг хімічних реакцій у клітині за низьких температур, невисокого тиску і дуже малих концентрації (каталаза, пепсин).


Комментариев нет:

Отправить комментарий