четверг, 22 октября 2020 г.

11 клас Біологія 23 жовтня П'ятниця

 

Тема уроку: Способи терморегуляції організмів.

Пройти тестування - перевірка домашнього завдання з теми "Наземно - повітряне і водне середовища існування" до 25 жовтня.

Опрацювати п. 15, ст.53-55.

Переглянути презентацію👇

У зошиті записати опорний конспект, виконати завдання.

Фото конспекту і виконаного завдання надіслати на електронну пошту kovalevskayana1991@gmail.com до 25 жовтня.

Новини науки
За допомогою інфрачервоних теплових камер австралійські науковці виявили, що під час спеки сірі коали (Phascolarctos cinereus) спускалися по деревах нижче, де стовбури прохолодніші, й притискалися до них. У спеку, коли повітря прогрівалося до 39 °С, температура стовбурів була на 7 °С нижчою. Коали використовують стовбури як тепловий насос, що забирає надлишок тепла і є одним із механізмів фізичної терморегуляції. А якими є основні способи терморегуляції в організмів?




Біологія + Здоров'я. Загартовування й терморегуляція
Загартовування передбачає низку заходів, що підвищують стійкість організму до дій несприятливих чинників середовища, зокрема низьких або високих температур. Основні елементи загартовування - перебування на свіжому повітрі, водні процедури та сонячні ванни. Поясніть значення загартовування для ефективної терморегуляції в людини. Яким є ваше ставлення до підвищення адаптивного потенціалу шляхом загартовування?

Домашнє завдання

Особливості терморегуляції різних груп організмів

За допомогою таблиці порівняйте стратегії виживання організмів у температурних умовах, що змінюються. Визначте особливості терморегуляції пойкіло- та гомойотермних організмів.

Ознака

Пойкілотермні організми

Гомойотермні організми

Джерело тепла

Етологічна терморегуляція

Фізична терморегуляція

Хімічна терморегуляція

Енергетичні затрати

Діапазон активності

Основні групи



Комментариев нет:

Отправить комментарий